Nordfronten:

Bagsværd
Fort

Bagsværd Fort

Klik på tegningen og få et rigtig flot grundtegning. (Jeg har fundet kortet på nettet men desværre glemt kilden. Og jeg kan ikke finde det igen)

Historie

Bagsværd Fort er bygget i 1892-93 og er således et af de sidste, der sammen med Fortun- og Lyngby Fort blev færdige inden forliget i 1894. Det blev nedlagt som militært anlæg i 1920. Efter den militære karrierer gik fortet civilt og fungerede i mange år som lager for gamle - bogstaveligt talt - højeksplosive film. Det er derfor formentlig kulturministeriet eller filminstituttet, som har bekostet den ikke særlig elegante facaderenovering, som møder den besøgende.

Beskrivelse

Bagsværd Fort er stort set mage til Gladsaxe Fort. Fortet er i sin grundstruktur trekantet (klik på tegningen øverst på siden og få en stor tegning af grundplanen). Det var omkranset af en tør grav og til nærforsvar var fortet forsynet med en kaponieren i trekantens spids. Som de øvrige trekantende forter (Lyngby-, Gladsaxe- og Fortun Fort) var fortlegemet omkranset af en to meter høj betonmur oven på hvilken, der var placeret et mellem to og tre meter højt stormgitter.

Selve fortbygningen, der var beskyttet af en sprængkappe, er opført i to etager af beton. Nederste etage indeholdt mandskabsrum, magasiner, køkken m.v.. Den primære bestykning var placeret i forsvindingstårne på øverste etage. Fortet var udstyret med seks forsvindingstårne på fortdækket, fire til haubitsere, to til observation.

Bagsværd Fort
Som så vidt vides det eneste sted fungerer panser-forsvindingstårnets løftemekanisme på Bagsværd Fort

Opgave

Bagsværd Fort havde til opgave at støtte forsvaret af Tornegård og at beherske Hareskovens sydøstlige udkant - svarende til området mellem Gladsaxe og Lyngby Forter. Fortet lå foran Tinghøj, Buddinge og Vangede Batterier som varetog fjernkampopgaven. I praksis betød det at disse batterier skød med større kaliber henover fortet. Beskydningen fra batterierne foregik uden at mandskabet kunne se fjenden.

Bestykning

Fortets primære bestykning bestod i fire stk. 120 mm hurtigskydende haubitsere. De var placeret på fortets dæk og monteret i panserforsvindingstårne. De havde en rækkevidde på 5,3 km..

Yderligere to haubitsere var sammen med et antal rekylgeværer placeret i kaponieren og to haubitzere var placeret i struben med henblik på dels nærforsvar dels såkaldt mellemrumsskydning d.v.s. beskydning af området mellem Bagsværd Fort og naboforterne: Lyngby - og Gladsaxe Fort.

Bagsværd Fort
Bagsværd Fort under opførelsen. Ifølge fagfolk ligner byggepladsen noget værre rod. Men beton var selvfølgelig også et nyt materiale. Kilde: Tøjhusmuseet

Bemanding

I fredstid var fortet bemandet med 4 officerer, 13 underofficerer og 57 menige. Under første verdenskrig havde 2 officerer, 16 underofficerer og 80 menige ophold på fortet.

Find fortet

Fortet findes ganske let ved Mølle Marken i Bagsværd. Der er ikke offentlig adgang (men den er let at planke den).

Hjemmeside

Så vidt vides ingen.

Bagsværd Fort
Renoveringen af fortet er ikke sket med nænsomhed....
Bagsværd Fort
Kaponieren ved Bagsværd Fort. Til højre ses stormgitret, der er komplet på Bagsværd Fort.
Bagsværd Fort
Manipuleret billede efter en gamel skitse
Manipuleret tegning. Bemærk panserforsvindingstårnene, der er blå, på fortdækket.